Računovodstvo:                            PIB - 100773701            
mail: bukovo@mts.rs                    MB - 07129181, Šifra d. - 080220 
019/546-919                                 Žiro računi : 840-1539660-94, 840-1539666-76
Direktor:                             Sekretar:
mail: bukovo@mts.rs           mail: bukovo@mts.rs
tel/faks:019/542-055            019/548-755
Poljoprivredna škola sa domom učenika "Rajko Bosnić"
                 Bukovski put b. b. 19300 Negotin
VINO U NEGOTINSKOJ KRAJINI
     Negotinska krajina se nalazi u ravnici okruženoj planinama Miroč, Crni Vrh i Deli Jovan, sa jedne i Dunavom i Timokom sa druge strane, što uslovljava veoma specifičnu klimu ovog područja koja je izrazito kontinentalna i karakterišu je veoma topla leta i hladne zime.
Preovlađuju tri osnovna tipa zemljišta: aluvijalni nanosi, jezerski sedimenti i eruptivne stene i krečnjak. Prema sadašnjim procenama u negotinskom vinogorju ima oko 1000 ha pod vinogradima.
    Od autohtonih i starih sorti ovde se neguju bagrina, začinak, prokupac, vranac i smederevka. Bagrina daje belo vino koje ima zlatno žutu boju i karakterističan buke. Ovu staru sortu grožđa danas su zamenili italijanski rizling, sovinjon i semijon. Začinak je sorta grožđa koja služi kao bojadiser.
      Rajac, Rogljevo i Smedovac, tri susedna sela bogate vinarske istorije i veoma atraktivnih pimnica, čine poseban deo vinogorja Negotinske krajine. Ova sela imaju i najmirisnija crvena vina koja su srećan spoj dobre zemlje, puno sunca i nadmorske visine od 150 do 250 metara.
Među krajinskim vinima veliki renome imaju crna vina dobijena od prokupca, crnog burgundca i gamea. Vina imaju intenzivno crvenu boju, prijatnog su ukusa i bukea. Od belih vina poznati su bagrina, semijon, italijanski rizling, sovinjon i smederevka.

 
 
NAŠA  VINA
CRNA
TAMJANIKA
BELO VINO
CRVENO VINO
 

          Vinova loza je u okolini Negotina gajena još u rimsko doba, po svemu sudeći od 3. veka. U vreme dok je filoksera harala vinogradima Francuske, sedamdesetih godina 19. veka, Krajina se pojavljuje kao izvoznik vina u Francusku, Austrougarsku, Nemačku, Rusiju, jer je domaća loza uzgajana na živom pesku uz obale Dunava kojoj filoksera nije mogla da naškodi.
            Austrougarska je do 1911. imala svoj konzulat preko koga je trgovala krajinskim vinima. Vina su se izvozila brodovima preko luke u Radujevcu na Dunavu. Prva Vinogradarska zadruga u Negotinu osnovana je 1890.nakon masovnog propadanja vinograda od filoksere. Krajem 19. veka Krajina je imala najveće površine zasađene vinovom lozom u Srbiji. Rajačke pimnice su jedinstveni arhitektonski kompleks vinskih podruma, njih 270, nastao od polovine 18. veka do tridesetih godina prošlog veka. Ukopane su dva metara u zemlju kako bi temperatura vrlo malo varirala tokom godine.
            Pimnice su građene od tesanog kamena i od brvana. Kuće su ušorene i povezane ulicama, sokacima i trgovima. Podrumi su delimično ukopani u zemlju, a na spratu su prostorije za boravak u doba berbe ili negovanja vina. Slične su sačuvane u Rogljevu i Smedovcu. Nekada je na Rajcu bilo 316 pimnica, a sada ih je tek šezdesetak. U tom jedinstvenom kamenom gradu oduvek je stanovalo vino.
 
ISTORIJA VINA
 
PODRUM
     Podrum Poljoprivredne škole izgrađen je u periodu od 1892.g. do 1895.g. Sorta crna tamjanika kojom je Bukovo proslavljeno i koje je ovde nedostižnog kvaliteta, vrednim radom učenika, znanjem i marljivošću zaposlenih stručnjaka, uz poštovanje tradicije, pretače se u vino nedostižnog kvaliteta. Osim crne tamjanike proizvodi se roze i beli burgundac i rajinski rizling. Posetiocima se nudi obilazak podruma škole i degustacija .